Οι κανόνες του παιχνιδιού

LE CINEMA, CENT ANS DE JEUNESSE 2020-2021 : Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1η άσκηση

Κινηματογραφώ σε ένα μονοπλάνο (ένα πλάνο που διαρκεί πολύ χρόνο) – 2 ́ το πολύ (= το κάθε πλάνο από τα 3’, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο) :

  1. Καταγράφω, με την κάμερά μου, το πέρασμα του χρόνου. Δηλαδή καταγράφω την συνέχεια μιας δράσης, το αποτύπωμα του χρόνου.
  2. Καταγράφω μια δυναμική σχέση και την ένταση που προκαλεί, σε σχέση με την διάρκεια του πλάνου ( ένας μηχανισμός, μια σκηνοθετική επινόηση που είναι εκτός του ελέγχου του σκηνοθέτη και εξελίσσεται με τον χρόνο)
  3. Φυσικός / πλαστικός μετασχηματισμός του πλάνου.

Κάθε μια από αυτές τις εργασίες μπορεί να γίνι ατομικά (εκτός εργαστηρίου) ή ομαδικά, στην διάρκεια του εργαστηρίου. Ιδανικά, αυτή η εργασία θα γίνει ατομικά και οι επόμενες ομαδικά.

 

2η άσκηση

Κινηματογαφώ την ίδια δράση / κατάσταση με δύο διαφορετικούς τρόπους :
α. με ένα πλάνο σεκάνς (ένα πλάνο χωρίς cut-σταμάτημα της εγγραφής, στη διάρκεια του οποίου αναπτύσσεται μια δράση ή συμβαίνει μια κατάσταση)
Κάνοντας μοντάζ με διαφορετικά, μικρότερα πλάνα

Σε αυτή την άσκηση, ο ρόλος του ήχου είναι σημαντικός.

(Το μέρος, οι κινήσεις και οι διάλογοι που ίσως υπάρχουν πρέπει να είναι τα ίδια. Μόνο οι ηθοποιοί μπορούν να είναι διαφορετικοί.)

3’ το περισσότερο για κάθε εκδοχή (αλλά φυσικά μπορεί να είναι και λιγότερο!)

 

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Θα φτιάξουμε μια ταινία που βασίζεται στον συνδυασμό του ‘αφηγούμαι’ και του ‘δείχνω’.
Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον ρυθμό της ταινίας, συμπεριλαμβάνοντας μια ή περισότερες αλλαγές στον ρυθμό.
Κάποιες φορές μπορεί το σενάριο της ταινίας να μείνει στην άκρη, ώστε ένας χαρακτήρας ( ή ο θεατής) να βιώσει την αίσθηση του περάσματος του χρόνου.

(διάρκεια : 10 λεπτά το περισσότερο, χωρίς τους τίτλους τέλους)

TO BLOG

To blog είναι διαθέσιμο από τις 10 Νοεμβρίου 2020.

Η συμμετοχή στο blog είναι μέρος των κανόνων της συμμετοχής το πρόγαμμα CCAJ.

Aποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές από όλο τον κόσμο να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες, πριν από τη μεγάλη συνάντηση του Ιουνίου στη Cinémathèque.
Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία στους γονείς να μάθουν περισσότερα για την κινηματογραφική περιπέτεια των παιδιών τους. Ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ μαθητών που δεν μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, αυτό τον καιρό.

Το blog το λειτουργούν οι ίδιοι οι μαθητές, εάν αυτό είναι δυνατόν. Πρόκειται για τα δικά τους σχόλια, που τα δημοσιύουν οι ίδιοι ή, αν χρειάζεται, με τη βοήθεια ενηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κάθε εργαστήρι ενημερώνει για την πρόοδό του, αναρτώντας φωτογραφίες με σχολιασμό, καρέ από τις δημιουργίες τους, αντιδράσεις στις δημοσιεύσεις των άλλων ομάδων κ.α.

Όλοι μπορούν να γράφουν στη δική τους γλώσσα, αλλά παρακαλούμε το περιεχόμενο να μεταφράζεται και στα Γαλλικά ή Αγγλικά (τουλάχιστον ένα μέρος της δημοσίευσης).

Αρχικά :
Πριν τις 15 Δεκεμβρίου 2020, κάθε εργαστήρι πρέπει να αναρτήσει μια παρουσίαση της ομάδας και του μέρους όπου λαμβάνει χώρα το πρόγραμμα (αίθουσα, σχολείο, χωριό ή πόλη κλπ).

Για φέτος, σε κάθε συνάντηση, μπορούμε να βγάζουμε μια φωτογραφία από το παράθυρο (διατηρώντας κάθε φορά το ίδιο κάδρο) , ώστε να καταγράψουμε, μέσα στο πέρασμα των μηνών, την εξέλιξη του φωτός και την αλλαγή των εποχών, που είναι διαφορετικά από τόπο σε τόπο.

Les commentaires sont fermés.